هنر شناخت مردم (1)
آدمها شکل و شمایل و قد و قامت مختلفی دارند و مسلم این که هر آدمی منحصر به فرد است. اما احتمالا با ما همعقیدهاید که برخی آدمها در مقایسه با دیگران، شباهت بیشتری به هم دارند. در صورتی که شخصیت مادرزادی و فطری یا نقشهی ژنتیکی فرد را درک کنید، که معرف خصایص روانشناختی بنیادی اوست، متوجه میشوید رفتاری که تصادفی و اتفاقی به نظر میرسد، در واقع، کاملا قابل درک و حتی اغلب قابل پیشبینی است. و شخصیت فرد، بهترین و قابل اعتمادترین پیشگوی رفتار اوست.
عوامل بسیار زیادی بر رفتار تاثیر میگذارند: ژنها، تربیت، استعدادها و تواناییهای ذاتی، پیشینهی فرهنگی، دورهی زمانی و محل وقوع رفتار و نیز ویژگیهای یک موقعیت خاص. انسانها مخزن عظیمی از رفتارها را در اختیار دارند. رفتار همهی ما حین یک مصاحبهی شغلی، با رفتاری که در یک کنسرت موسیقی راک داریم، فرق میکند. وقتی با اعضای خانواده هستیم، رفتارمان فرق میکند با زمانی که در جمع نزدیکترین دوستان خود هستیم. دلیل آن، این است که موقعیت، رفتار متفاوتی را طلب میکند. اما این به آن معنا نیست که با تغییر موقعیت، شخصیت ما نیز تغییر میکند. درست برعکس، ما به عنوان انسان، به اغلب موقعیتها واکنشهای خودکار نشان میدهیم و به طریقی عمل میکنیم که برایمان راحتتر است. شواهد زیادی در تایید این نظر وجود دارد و زمانی میتوان آنها را به راحتی مشاهده کرد که توجه داشته باشیم شخصیت اغلب مردم، کاملا پایدار و باثبات است.
با وجود اینکه مدلهای متعدّد و مختلفی برای رفتار وجود دارد -عبارتی تجمّلی در بیان راههای مختلف برای درک آدمها-، ما بر این اعتقادیم که تیپ شخصیتی، خردمندانهترین و مفیدترین مدل است؛ اوّلاً به این دلیل که مدل مذکور، خصایص اصلی شخصیّت را، که در تمام افراد وجود دارد، به دقّت شناسایی میکند. ثانیاً این مدل، رفتار را به شیوهای مثبت و دور از قضاوت تشریح میکند. این رویکرد نمیگوید که اینطور بودن، بهتر از آنطور بودن است، یا یک تیپ شخصیّتی بر دیگری برتری دارد؛ بلکه به ما کمک میکند تا تواناییهای طبیعی و ضعفهای بالقوّهی خود را تشخیص دهیم و به وضوح شناسایی کنیم. و با نشان دادن شباهتها و تفاوتهایمان، به ما کمک میکند تفاوتهای خود را نهتنها ارزیابی کنیم، بلکه گرامی نیز بداریم.
+هنر شناخت مردم | پل دی تیگر | محمد گذرآبادی | 312 ص
- سه شنبه, ۱۴ آذر ۱۳۹۶، ۰۶:۵۸ ب.ظ