کتاب هفته (31) - 1984
هنر در نگاه من ، مانند یک سیستم خطر هشدار از راه دور است و به فرهنگ مستقر امروز میگوید که قرار است در آینده چه بر سر آن آید..
+مارشال مک لوهان
«جورج ارول George Orwell » در آغاز سال 1948 تصمیم به نوشتن کتابی گرفت که در آن پیش بینی خود از اوضاع جهان در سال 1984 (36 سال بعد)را بیاورد .
وی در این کتاب سانسور، تحریف حقایق تاریخی، تجاوز به حریم زندگی خصوصی افراد ـ با وسائلی از قبیل استراق سمع ـ استبدادهای دولتی تحت نام دمکراسی و حقوق جامعه، توسعه تکنولوژی و استفاده دولتها از این ابزارها را برای کنترل مردم را پیش بینی کرده بود. (دوربین و دستگاه ضبط صدا از راه بسیار دور، باگ گذاری اماکن و حتی تختخواب افراد، نسخه برداری از مکاتبات مردم قبل از رسیدن به مقصد و ... و حتی تحلیل خورد و خوراک افراد مورد نظر با جمع آوری و بررسی آزمایشگاهی آشغالها و فضولات منازل و ....)
ارول در این داستان محیط زندگی سال 1984 را طوری مجسم کرده بود که مردم در یک جامعه ترس آور و پر ازنگرانی زندگی می کنند؛ هرکدام از آن بیم دارد که دیگری مامور مخفی دولت باشد. این بی اعتمادی حتی میان برخی زن و شوهرها بوجود می آید و ... و در چنین محیطی، طبعا افراد برای گریز از بیم و ترس و سوء ظن و نااطمینانی، به اعتیاد و بی خیال کردن خود روی می آورند و از آنجا که خوشگذرایی و سرگرمی ممتد نیاز به پول گزاف دارد با توسل به انواع جرائم و قانونشکنی مخصوصا طُرُق کاغذی آن (کلاهبرداری، تقلّب و ...) به غارت یکدیگر و حتی دولت می پردازند و .... در چنین جامعه ای یک دسته کوچک منافع را به جیب می زنند و برای کنترل بر امور دولتی، نخست مطبوعات را خریداری و از آن خود می کنند تا بر مغزها تسلط داشته باشند و در چنین محیطی اخلاقیات و معنویات برای توده ها افسانه است و ....
پس از انتشار کتاب و تا دهه 1980 این پیش گویی ها به تدریج و عینا به حقیقت پیوست و وسعت اندیشه و اطلاعات، و دقّت مؤلف را در پیش بینی رویدادها ثابت کرد و وی را به صورت یکی از مشاهیر قرن 20 درآورد..
- سه شنبه, ۲۰ مهر ۱۳۹۵، ۰۹:۱۸ ب.ظ